Doula

Het woord doula komt uit het oude Griekenland en betekent letterlijk slavin. In de huidige tijd moet je een doula zeker niet meer zien als slavin, maar als een niet medische zwangerschapscoach, die een zwangere vrouw (en haar eventuele partner) ondersteunt en begeleidt gedurende de zwangerschapsperiode, de bevalling en de postnatale periode. Een doula staat in dienst van de zwangere vrouw en streeft ernaar dat een vrouw op een positieve manier op de bevalling terugkijkt.

Er zijn inmiddels wereldwijd verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van de aanwezigheid van een doula bij een bevalling. Resultaten die gevonden worden zijn dat een doula bijdraagt aan een positieve baringservaring, een sterke vermindering in medische ingrepen tijdens de bevalling, een verminderderde behoefte aan pijn bestrijding en een positief effect heeft op het op gang brengen van de borstvoeding.

Hoe ziet mijn doula- begeleiding eruit?
  • Vrijblijvend kennismakingsgesprek van ongeveer 1.5 uur.

Voordat je besluit om mij aan te nemen als doula maken we tijdens een geheel vrijblijvend gesprek eerst kennis met elkaar, om te bekijken of we een klik hebben. Het liefst maak ik ook gelijk kennis met je eventuele partner, omdat een klik met de partner net zo belangrijk is.

Als je daarna besluit om mij als doula te boeken, ziet het totale pakket aan begeleiding er als volgt uit:

  • Twee voorbereidende gesprekken op de bevalling (ongeveer 2 uur per keer).

Tijdens deze gesprekken komen jouw hulpvragen en eventuele angsten aan bod, maar met name jouw wensen en verwachtingen rondom de bevalling. We gaan aan de slag met het geboorteplan. Als je het fijn vindt kunnen massage en ademhalingstechnieken ook onderdeel zijn van deze afspraken.

  • Onbeperkt contact via e-mail, telefoon, whatsapp, etc. tijdens de zwangerschap en tot 6 weken daarna.

Naast de twee voorbereidende gesprekken, hoor ik graag van je hoe het met jou, je eventuele partner en jullie kindje(s) gaat, als je vragen hebt, of als er andere belangrijke dingen zijn die ik zou moeten weten. Daarom mag je altijd contact met mij opnemen via e-mail, de telefoon, whatsapp, etc.

  • Indien gewenst ga ik een keer mee naar de verloskundige/ gynaecoloog.

Als je het op prijs stelt dan ga ik een keertje mee naar een afspraak met je verloskundige/ gynaecoloog, zodat ook die weet wie ik ben en wat hij/ zij van mij kan verwachten.

  • Vanaf 37 weken ben ik 24/7 voor je bereikbaar.

Op het moment dat je 37 weken zwanger bent, ga ik voor je op wacht. Dit betekent dat ik 24/7 voor je bereikbaar ben, voor het geval de bevalling begint of dat je dringende vragen hebt.

  • Continue begeleiding en ondersteuning tijdens de bevalling vanaf het moment dat je er behoefte aan hebt.

Op het moment dat jij behoefte hebt aan mijn komst bij de bevalling, dan kom ik naar je toe. Ik ga pas weg ruim nadat je kindje geboren is. Tijdens de bevalling zal ik inspringen op jouw behoeftes. Deze zijn voor iedere vrouw verschillend. Voor de één is het voldoende als ik puur en alleen aanwezig ben in de ruimte. Bijvoorbeeld voor een vertrouwd gezicht en dat het geboorteplan nageleefd zal worden. De ander wil graag dat ik masseer of dat ik tegendruk geef in haar rug, om de weeën te verzachten. Ik zal er in ieder geval alles doen om te  zorgen voor een veilige, rustige en fijne plek om te bevallen.

  • Indien gewenst een geboorteverslag.

Als je het op prijst stelt kan ik een kort verslag maken van de bevalling.

  • Indien gewenst een contact tijdens de kraamweek.

Veel vrouwen vinden het fijn om al in de kraamweek het een en ander na te bespreken over de bevalling. Daarom kan ik tijdens de kraamweek al een keertje bij je langskomen, of kunnen we een keertje bellen. Net waar jij behoefte aan hebt!

  • 4 – 6 weken na de bevalling een afsluitend gesprek.

Ik kom bij je langs om mijn doula- begeleiding af te sluiten. Tijdens dit laatste gesprek kijken we terug op de bevalling en, indien gewenst, op hoe je mijn begeleiding hebt ervaren.

Tarief doula- begeleiding

Je betaalt 750,- voor dit totale pakket aan begeleiding. Dit tarief is inclusief BTW. Buiten een straal van 10 kilometer buiten mijn woonplaats Alkmaar vraag ik een kilometervergoeding van 0,19 cent per kilometer.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat ik als doula voor jou kan beteken of heb je een vraag, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!