Doula

UPDATE 2021: MOMENTEEL NEEM IK GEEN NIEUWE DOULACLIENTEN AAN. IK VERWIJS JE GRAAG DOOR NAAR MIJN COLLEGA ANNEMIEKE VERBEEK VAN DOULAPRAKTIJK TAMELIJK BRILJANT. ANNEMIEKE EN IK LIJKEN QUA WERKWIJZE NAMELIJK ZEER OP ELKAAR.

Wat is dat eigenlijk een doula? En heb je dat echt nodig tijdens jouw zwangerschap en bevalling? De eerste vraag kan ik prima voor je beantwoorden. Op de tweede vraag kan je alleen zelf het antwoord formuleren. Maar ik help je hier graag bij, door je meer informatie te geven. 

Ok, eerste even een beetje geschiedenis. Het woord doula komt uit het oude Griekenland en betekent letterlijk slavin. In de huidige tijd moet je een doula zeker niet meer zien als slavin. Gelukkig niet zeg 😉 . Zie de tegenwoordige doula als een niet medische zwangerschapscoach, die een zwangere (en haar eventuele partner) ondersteunt en begeleidt gedurende de zwangerschapsperiode, de bevalling en eventueel de postnatale periode. Een doula staat in dienst van de zwangere vrouw en streeft ernaar dat een vrouw op een positieve manier op de bevalling terugkijkt.

DONA International (2006), de grootste internationale doula beroepsvereniging, beschrijft de professionele doula als “a trained and experienced labor companion who provides the woman and her husband or partner continuous emotional support, physical comfort and assistance in obtaining information before, during and just after childbirth”.

Er zijn inmiddels wereldwijd verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van de aanwezigheid van een doula bij een bevalling. Resultaten die gevonden worden zijn dat een doula bijdraagt aan een positieve baringservaring, een sterke vermindering in medische ingrepen tijdens de bevalling, een verminderde behoefte aan pijn bestrijding en een positief effect heeft op het op gang brengen van de borstvoeding.

Deze effecten lijken voornamelijk te komen door het feit dat een doula continue één – op – één begeleiding geeft tijdens de bevalling. Denk dan vooral aan ondersteunende begeleiding. Deze bestaat uit emotionele steun, maatregelen ter verhoging van het comfort (massages, effect van warmte, douche, bad etc), voorlichting en belangenbehartiging (het verwoorden van de wensen van de vrouw op die momenten dat ze dat zelf minder goed kan).

Opvallend is vooral dat de kracht van de begeleiding het grootst is als degene die de begeleiding geeft geen onderdeel was van het personeel of heel dichtbij de barende stond qua persoonlijke relatie. Anders gezegd: begeleiding die gegeven werd door mensen die niet tot de medische staf behoorden en exclusief gefocust waren op de steun aan de barende, zoals de doula, had meer resultaat.

pregnant woman wearing floral dress
Photo by Gustavo Almeida

Zo, nu weet je wat een doula is. De eerste vraag is daarmee (hopelijk naar tevredenheid) beantwoord. Dan nu nog de tweede vraag. Heb jij een doula nodig tijdens jouw zwangerschap en bevalling? Ik kan je bij het maken van deze keuze enkel redenen geven van andere vrouwen om voor een doula te kiezen. De grootste redenen die ik hoor zijn angst voor de bevalling of een traumatische eerdere bevalling.

Door tijdens de zwangerschap dan al veel te praten over de bevalling en alle scenario’s door te spreken en oefeningen te doen, probeer ik de zwangere (en haar partner) dan een milder beeld te geven van wat er op hen af gaat komen. Een eerdere nare ervaring kan ik namelijk niet wegnemen. We kunnen wel kijken naar wat er nodig is om op de komende bevalling positiever terug te kijken. Ook alleenstaand zijn of niet alleen (of enkel met partner) willen zijn tijdens de bevalling zijn vaak redenen voor het inhuren van een doula.

Die laatste reden zal ik even toelichten. Want je bent toch niet alleen tijdens je bevalling? Er is toch een verloskundige/ gynaecoloog aanwezig? Jazeker zijn die aanwezig. Die zijn er alleen niet constant bij.

Een voorbeeld: stel je hebt weeën en je belt de verloskundige omdat je graag wil weten “hoe ver je bent” (ook wel hoeveel centimeter ontsluiting je hebt). Zij of hij komt dan langs en zal dit dan checken. Laten we zeggen dat je een prachtige 3 centimeter ontsluiting hebt, met enigszins regelmatige weeën. De verloskundige zal dan over het algemeen weer vertrekken, omdat je nog aan het begin van de bevalling staat en zij/ hij nog andere werkzaamheden kan doen in de tussentijd (visites rijden, misschien wel naar een andere vrouw die aan het bevallen is om te checken). Uiteraard laat de verloskundige weten dat je altijd mag bellen als er dingen zijn, maar de komende uren zal jij (en je partner) weer alleen zijn tijdens je bevalling.

Maar misschien is jouw reden om een doula te overwegen/ kiezen wel heel anders? Dan is het wel handig als ik vertel hoe mijn doula- begeleiding eruit ziet.

Hoe ziet de doula- begeleiding bij Praktijk On cloud nine eruit?

  • Vrijblijvend kennismakingsgesprek van ongeveer 1 uur.

Voordat je besluit om mij aan te nemen als doula maken we tijdens een geheel vrijblijvend gesprek eerst kennis met elkaar, om te bekijken of we een klik hebben. Een klik hebben is namelijk zo belangrijk! Als je mij kiest dan ga ik bij een heel intiem moment van jouw lezen zijn. Dan is het wel zo handig dat je elkaar een beetje leuk vindt. Het liefst maak ik ook gelijk kennis met je eventuele partner, omdat een klik met de partner net zo belangrijk is.

Als je daarna besluit om mij als doula te boeken, ziet het totale pakket aan begeleiding er als volgt uit:

  • Twee voorbereidende gesprekken op de bevalling (ongeveer 1.5 uur per keer).

Tijdens deze gesprekken gaan we het hebben over hoe jouw zwangerschap verloopt, maar vooral hoe jij jouw bevalling voor je ziet. Jouw hulpvragen en eventuele angsten komen aan bod, maar met name jouw wensen en verwachtingen rondom de bevalling. Zo gaan we ook aan de slag met het maken van een geboorteplan. Als je het fijn vindt kunnen massage en ademhalingstechnieken ook onderdeel zijn van deze afspraken.

  • Onbeperkt contact via e-mail, telefoon, whatsapp, etc. tijdens de zwangerschap en tot 6 weken daarna.

Naast de twee voorbereidende gesprekken, hoor ik graag van je hoe het met jou, je eventuele partner en jullie kindje(s) gaat, als je vragen hebt, of als er andere belangrijke dingen zijn die ik zou moeten weten. Daarom mag je altijd contact met mij opnemen via e-mail, de telefoon, whatsapp, rooksignalen, etc.

  • Indien gewenst ga ik een keer mee naar de verloskundige/ gynaecoloog.

Als je het op prijs stelt dan ga ik een keertje mee naar een afspraak met je verloskundige/ gynaecoloog, zodat ook die weet wie ik ben en wat hij/ zij van mij kan verwachten.

  • Vanaf 37 weken ben ik 24/7 voor je bereikbaar.

Op het moment dat je 37 weken zwanger bent, ga ik voor je op wacht. Dit betekent dat ik 24/7 voor je bereikbaar ben, voor het geval de bevalling begint of als je dringende vragen hebt. Gewoon kletsen mag natuurlijk ook, maar dat liever niet ‘s nachts……

  • Continue begeleiding en ondersteuning tijdens de bevalling vanaf het moment dat je er behoefte aan hebt.

Op het moment dat jij behoefte hebt aan mijn komst bij de bevalling, dan kom ik naar je toe. Ik ga pas weg ruim nadat je kindje geboren is. Tijdens de bevalling zal ik inspringen op jouw behoeftes. Deze zijn voor iedere vrouw verschillend. Voor de één is het voldoende als ik puur en alleen aanwezig ben in de ruimte. Bijvoorbeeld voor een vertrouwd gezicht en dat het geboorteplan nageleefd zal worden. De ander wil graag dat ik masseer of dat ik tegendruk geef in haar rug, om zo de weeën te verzachten. Ik zal er in ieder geval alles doen om te zorgen voor een veilige, rustige en fijne plek om te bevallen.

  • Indien gewenst een geboorteverslag/ foto’s maken.

Als je het op prijst stelt kan ik een kort verslag maken van de bevalling. Ook ben ik enigszins handig met een fotocamera, maar mijn hoofddoel zal jou ondersteunen zijn.

  • Indien gewenst een contact tijdens de kraamweek.

Veel vrouwen vinden het fijn om al in de kraamweek het een en ander na te bespreken over de bevalling. Daarom kan ik tijdens de kraamweek al een keertje bij je langskomen, of kunnen we een keertje bellen. Net waar jij behoefte aan hebt!

  • 4 – 6 weken na de bevalling een afsluitend gesprek.

Ik kom bij je langs om mijn doula- begeleiding af te sluiten. Tijdens dit laatste gesprek kijken we terug op de bevalling en, indien gewenst, op hoe je mijn begeleiding hebt ervaren.

Tarief doula- begeleiding

Je betaalt 750,- voor dit totale pakket aan begeleiding. Dit tarief is inclusief BTW. Buiten een straal van 10 kilometer buiten mijn woonplaats Alkmaar vraag ik een kilometervergoeding van 0,19 cent per kilometer. Of je dit bedrag (of een gedeelte van het bedrag) vergoed kan krijgen via je zorgverzekering hangt af van hoe jij verzekerd bent. Neem voor al je vragen daarover contact op met je zorgverzekeraar.

Ben je na al deze informatie nieuwsgierig geworden naar wat ik als doula voor jou kan beteken of heb je een vraag, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven