Jennifer (www.blogbyjenn.nl) vroeg mij of ik een blog met tips wilde schrijven over hoe je als ouder om kan gaan met de komende hysterische periode: de Feestdagen! Dat wilde ik zeker wel. Ik ben zelf namelijk door schade en schande wijzer geworden en deel daarom graag mijn tips met jullie.
Doe er vooral mee wat je wil. Mijn manier is zeker niet de enige manier, maar misschien heb je er iets aan.
Als ergens mijn hart vol verwachting van gaat kloppen zijn het wel de feestdagen. Ik maak nog net geen lampion voor mezelf, het Sinterklaasjournaal volg ik al jaren (zelfs al toen ik nog geen kinderen had), het liefst zet ik op 6 december de kerstboom op en ook de kerstliedjes vanaf die dag op volume 10. Helaas heb ik gemerkt dat deze aanpak niet zo goed werkt voor mijn oudste dochter. Kate ervaart de gehele periode vanaf Sint Maarten tot en met Oud en Nieuw als “nogal” spannend. Dit merk ik in haar hele doen en laten. Ze huilt vooral om het minste en geringste en ziet er echt uit als een spook. Waar het bij mij niet gek genoeg kan, blijkt dat bij Kate overdaad schaadt……… Sinds dit tot mij is doorgedrongen, pak ik de feestdagen periode iets anders aan. Hierdoor blijft het voor iedereen in huize de Jong – Metselaar een beetje gezellig. Hierbij mijn tips:
Sint Maarten: Begrens de hoeveelheid snoep
Spreek met je kind van te voren af welke route jullie gaan lopen of tot hoe laat jullie op pad gaan. Bij thuiskomst gooien wij het opgehaalde snoep altijd op een hoop en mag Kate iets kiezen om op dat moment op te eten. Daarna gaat alles in een afsluitbare bak en mag ze iedere dag iets kiezen.
Sinterklaas: Maak een aftelkalender
Met Kate maken wij een kalender, waarop wij precies aangeven wanneer ze haar schoentje mag zetten, ze Sinterklaas gaat ontmoeten (op bijvoorbeeld mijn werk) en wanneer het pakjesavond is. Heerlijk dat overzicht!
Sinterklaas/ Kerst: Let op het aantal cadeautjes
Laat ik voorop stellen dat er geen pedagogisch verantwoord aantal cadeautjes is. Het aantal wat voor jou goed voelt, moet je vooral doen. Let erbij wel op dat vaak familieleden/ vrienden ook met geschenken komen. Dan kan het voor een kind soms nogal overweldigend worden. Voor ons is het magische getal ongeveer 7 cadeautjes.
Periode tussen Sint en Kerst: Relax
Op school wordt er na het vertrek van de Sint direct doorgepakt. Die ouwe heeft zijn hielen net aan gelicht en die kerstboom wordt al opgetuigd. Dit zou ik thuis ook graag willen doen, maar ik wacht minimaal een week. Ik heb gemerkt dat Kate hierdoor thuis even op adem kan komen, wat de sfeer in huis zeer ten goede komt.
Kerst: Hou het leuk aan tafel
7- gangendiners zijn voor volwassenen al een hele zit, laat staan als je kind bent. Bij een meergangendiner mogen Kate en Eve dan ook tussen de gangen even van tafel af. Ook zorg ik voor voldoende afleiding aan tafel, middels een papieren tafelkleed waarop gekleurd mag worden of ik maak placemats van kleurplaten. “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” blijft trouwens ook een klassiekertje!
Oud en nieuw: Wakker maken of niet?
Doe wat goed voelt voor jou. Ikzelf laat de kinderen altijd liggen tijdens de jaarwisseling. Ze slapen over het algemeen door het vuurwerkgeweld heen. Mocht je kind graag wakker gemaakt worden of wil je graag dat je kind erbij is, begin dan op tijd met wakker maken. Als je kinderen uit hun diepe slaap haalt, willen ze nog wel eens een tikje chagrijnig zijn.
En dan misschien wel mijn belangrijkste tip: Geniet van deze mooie tijd van het jaar door zelf ook te ontspannen en je rust te pakken! Bedenk je dat meestal de kleine dingen uiteindelijk leiden tot fijne herinneringen. Ik wens je alvast hele fijne feestdagen met je kind(eren), zonder stress!
Heb je naar aanleiding van mijn tips vragen of heb je andere opvoedvragen, neem dan contact met mij op.